Tidlig overgangsalder

Her kan du læse om:

- hvordan det kan føles at få diagnosen Tidlig overgangsalder.

- hvad Tidlig overgangsalder er.

- hvilke undersøgelser og behandlingsmuligheder der findes.

Hvordan kan det føles at få stillet diagnosen Tidlig overgangsalder:

At få stillet diagnosen Tidlig overgangsalder kan opleves som et akut traume.

Du kan opleve sorg over infertilitet. Angst og depression grundet ødelagte drømme. Frustration over årsagen til diagnosen. Symptomer som hedeture, humørsvingninger og søvnbesvær fra østrogenmangel og bekymringer om følgesygdomme som knogleskørhed og hjertekarsygdomme. 

At få stillet diagnosen med Tidlig overgangsalder kan bringe kvinder ud i en usikker fremtid og kan forårsage sårbarhed og ensomhed, da infertilitet og overgangsalder er tabubelagte emner at tale om.* 

I den nyeste danske guideline om Tidlig overgangsalder pointereres det, hvor vigtigt det er at få talt med nogen om hvordan man har det.

At turde være sårbar gør dig stærk til at komme videre i din sorgproces

 

Hvad er Tidlig overgangsalder:

 

Tidlig overgangsalder kan også hedde:

POI (primary ovarian insufficiency),

POF (premature ovarian failure),

Early menupause

Hygonadotropic hypogonadosm

 

Forekomst

2 % af kvinder under 40 år rammes af Tidlig overgangsalder. 

 

Hvordan stilles diagnosen

Diagnosen stilles på baggrund af følgende kriterier:

 

- Yngre end 40 år

- Udeblevet menstruation 

- Lavt eller umåleligt østradiol (kvindeligt kønshormon)

- Blodprøve med to forhøjede FSH værdier (Follikel Stimulerende Hormon) målt med mindst en måneds mellemrum.

 

Tilstanden kan forsvinde igen(reversibel) eller være vedvarende (irreversibel).

 

Undersøgelser viser, at de fleste kvinder med diagnosen Tidlig overgangsalder oplever at gå ud og ind af menstruationscyklus frem for at have permanent menstruationsstop. Derfor kan diagnosen heller ikke stilles alene på baggrund af udeblevet menstruation.

 

Hvad er årsagen til Tidlig overgangsalder?

Man skelner mellem pludselig opstået Tidlig overgangsalder og induceret Tidlig overgangsalder.

 

Pludselig opstået Tidlig overgangsalder kan være forårsaget af, at man ikke har flere follikler tilbage i sine æggestokke. Follikler er de blærer, hvori der bliver dannet æg i hver cyklus. Man bliver født med 1-2 millioner follikler. I puberteten vil der være 300.000 tilbage og af dem vil 400-500 blive frigivet ved ægløsning i kvindens frugtbare liv.

Pludselig opstået Tidlig overgangsalder kan altså være forårsaget af, at man ikke har flere follikler tilbage i sine æggestokke, hvorfor der ikke bliver dannet æg til ægløsning mhp. befrugtning.

 

Follikel-mangel kan være forårsaget af forskellige kromosomfejl, som man bør blive testet for ved mistanke om Tidlig overgangsalder. Bl.a. Turner Syndrom (en genetisk sygdom, hvor man er født med manglende eller ændret X-kromosom) og Galaktosæmi (medfødt arvelig stofskifte sygdom).

 

Pludselig opstået Tidlig overgangsalder kan også være forårsaget af follikel dysfunktion, dvs. at de celler som omringer kvindes æg under modningen i æggestokkene ikke fungerer optimalt.

Årsagen til dette kan være en signaldefekt i FSH (Follikel Stimulerende Hormon) eller i LH (Luteiniserede Hormon). Det kan også skyldes enzymmangel, autoimmunitet i æggestokkene mm.

Follikel dysfunktion menes også at kunne være forårsaget af infektiøse årsager som mæslinger, tuberkulose, malaria, skoldkopper, Shigella (tarminfektion) og herpes simplex.

Desuden menes miljøgifte også at kunne forårsage follikeldysfunktion.

 

 

Induceret Tidlig overgangsalder kan være opstået, hvis man har været udsat for kemoterapi. Risikoen for Tidlig overgangsalder afhænger af typen af kemoterapi, dosis og behandlingsvarighed samt kvindens alder. Hos 10% af kvinder behandlet med kemoterapi vil tilstanden være reversibel (forsvinde igen).

 

Endvidere kan stråling og operation eller fjernelse af æggestokkene føre til Tidlig overgangsalder.

 

Tidlig overgangsalder kan som sagt være reversible (forsvinde igen) eller irreversibel (vedvarede).

Ifølge en artikel, som er skrevet af to læger med speciale i endokrinologi og infertilitet i Houston*, ved man i 90% af tilfældene ikke hvorfor Tidlig overgangsalder opstår.  Dette er også grunden til, at jeg mener, det er vigtigt, at man skaber de bedst mulige betingelser for sig selv for at bedres, hvis man har fået diagnosen. For tænk hvis netop din tilstand er reversibel...

Undersøgelser:

Det er forskelligt hos hvem og hvordan man får sin diagnose. Nogle oplever måske udebleven menstruation og bliver henvist til en gynækolog. Andre har forsøgt at få børn i lang tid og får måske beskeden af en fertilitetslæge. Andre igen har fået diagnosen i forbindelse med cancerbehandling.

 

Det er meget forskelligartet information vi får, alt efter hvem vi møder på vores vej. Jeg vil derfor liste de blodprøver og undersøgelser op, som du bør få foretaget, hvis Tidlig overgangsalder mistænkes.

Jeg vil desuden opfordre dig til at blive fulgt hos en specialist i Tidlig overgangsalder, så du altid bliver set af en læge, som kender dig og din historie og som er opdateret på den nyeste viden indenfor området.

 

  • Gynækologisk undersøgelse samt en ultralydsscanning af underlivet.

  • Bloprøver: FSH, LH, TSH, prolaktin, østradiol, testosteron (total og frit), SHBG, AMH (ved AMH måling er det vigtigt at have holdt pause med p-piller i 6 måneder). Blodprøverne bør gentages efter 2-3 uger.

  • Androgenstatus (undersøgelse af mandlige kønshormoner) ved fund af hyperandrogenisme eller fund af PCO.

  • Hvis man ikke kender årsagen til Tidlig overgangsalder og har forhøjede gonadetropiner, skal der tages thyroidea autoantistoffer, ovarieautoantistoffer, binyrebarkantistoffer.

  • Kromosomanalyse

  • DEXA skanning mhp. Vurdering af knogleskørhed. Denne foretages kun ved længerevarende

ubehandlet udeblevet menstruation. Men spørg om den, hvis du har haft ømme led, lændesmerter eller hofteproblemer.

Hvordan behandles Tidlig overgangsalder

Hvis der findes en primær årsag til Tidlig overgangsalder, skal denne selvfølgelig behandles. 

Sørg for at efterspørge ovenstående undersøgelser, hvis der ikke er fundet nogen primær årsag til din diagnose. Det er ikke alle læger der er opmærksomme på at tilbyde det.

Hvis du har en delvis eller helt manglende produktion af hormoner i æggestokkene, anbefales en substitution med kvindelige kønshormoner (HRT - Hormone replacement therapy). Dette for at forbygge knogleskørhed, hjerte-kar sygdomme, seksuelle forstyrrelser, mental dysfunktion og påvirket livskvalitet. Det anbefales at tage HRT indtil den naturlige overgangsalder, dvs. til ca. 50 års alderen.

Det er vigtigt at vide, at HRT ikke fjerner muligheden for en spontan graviditet.

Som tidligere nævnt findes årsagen til Tidlig overgangsalder ikke hos 90% af tilfældene. Derfor synes jeg, man bør skabe de bedste vilkår for sin psyke og krop i håb om at diagnosen ikke bliver endelig

*Premature Ovarian Failure, Clinical Presentation and treatment, Ertug Kovanci, Amy K. Schutt, 2015.

Ovenstående oplysninger er hentet fra den nyeste danske guideline om POI fra 2013.

  • Black Twitter Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Google+ Icon