Substitution med kvindelige kønshormoner?

Jeg hører fra flere kvinder som er gået i tidlig overgangsalder, at de er ambivalente ved at skulle tage hormoner. Jeg har også selv været i tvivl, da jeg helst vil leve så naturligt som muligt og generelt ikke ønsker at tage nogle former for medikamenter, hvis det ikke er nødvendigt. Og når jeg læser om bivirkninger som brystcancer og ovariecancer bliver jeg også meget skeptisk for substitution med kvindelige kønshormoner.

Jeg har fundet to guidelines og en artikel ved en søgning på forskellige søgedatabaser og må konkludere ud fra anbefalinger, forskning og evidens at kvinder i tidlig overgangsalder anbefales en substitution med kvindelige kønshormoner, hvis der er delvis eller helt manglende produktion af hormoner i æggestokkene. Dette for at forbygge knogleskørhed, hjerte-kar sygdomme, seksuelle forstyrrelser, mental dysfunktion og påvirket livskvalitet. Det anbefales at tage en kombination af vaginal østrogen og gestagen indtil den naturlige overgangsalder, dvs. til ca. 50 års alderen.

Man råder til lokal vaginal østrogenbehandling, da der er lavet studier på kvinder i overgangsalderen over 50år, hvor risikoen ikke er øget for livmoderkræft ved vaginal substitution.

Det som jeg har fundet mest interessant ved denne gennemgang, er hvordan det opleves at tage kvindelige kønshormoner. De kvinder, som har taget beslutningen om at tage det, er overordnet meget positive omkring det og synes deres livskvalitet er blevet bedre.

Har du lyst til at læse mere, har jeg lavet en kort konklusion af artiklerne nedenfor og har du lyst, kan du via linksene selv læse artiklerne.

  • Primary Ovarian Insufficiency, A Clinical Guide to Early Menopause fra 2016, som bl.a er udarbejdet af Nanette F. Santoro fra obstetrisk og gynækologisk universitet i Colorado Aurora USA. Denne guide anbefaler kvinder i Tidlig overgangsalder, som har haft manglende menstruation eller uregelmæssig menstruation i over 4 måneder til at tage kvindelige kønshormoner, for som ovenfor nænvt at forbygge knogleskørhed, hjerte-kar sygdomme, seksuelle forstyrrelser, mental dysfunktion og påvirket livskvalitet. Guide indeholder også kvinders oplevelse af at tage hormoner, hvor der bl.a finder disse udtalelser:

“I am generally grateful that [HRT] is there. It has certainly helped me. To the extent that it can help others, I think it is a good thing.”—Sarah

“There may be other alternatives that sometimes work…this is really the only [treatment] that is medically proven to help alleviate symptoms so I think women shouldn’t be scared to take it.”—Michelle C.M. Joachim 181

“It’s good for my bone density, good in general for me. I was tired of having irregular periods, or not having periods. It [could] possibly help with spontaneous pregnancy…And right now, I would never stop it.”—Golie

Hele guiden kan læses her:

file:///Users/birtheflintholmhansen/Downloads/2016_Book_PrimaryOvarianInsufficiency.pdf

  • En artikel som er publiceret af "National Institute Of Health "A new approach to Primary Ovarian Insufficiency", rådes kvinder i tidlig overgangsalder til at tage kvindelige kønshormoner for at mindske risikoen for tidlig død, hjertekarsygdomme, knogleskørhed og frakturer. Deres råd er at tage vaginal østrogen eller østrogenplaster, fremfor tabletter, da disse har en lavere risiko for at give bivirkninger som blodpropper. Desuden skal plaster eller vaginal østrogen kun tages 12 dage af cyklus for at mindske risikoen for cancer, hvorfor det er vigtigt at føre menstruationskalender, så du har styr på dagene i din cyklus. Og hvis man ikke får sin menstruation efter endt cyklus, bør man tage graviditetstest, da graviditet kan ske i 5-10% af kvinder i tidlig overgangsalder.

Artiklen kan læses her:

file:///Users/birtheflintholmhansen/Downloads/a%20new%20appoach%20BH.pdf

  • Dansk guideline for Premature ovarian Insufficiency (engelsk udtryk for Tidlig overgangsalder) tager udgangspunkt i relevante studier og litteratursøgning indenfor tidlig overgangsalder. Man konkluderer her, at der ikke findes studier med tidlig overgangsalder med fokus på risiko for bryst- og livmoderkræft ved substitution med kvindelige kønshormoner. Men man råder kvinder i tidlig overgangsalder til naturlige østrogener i kombination med gestagen, som svarer til hvad det ligger på hos kvinder under 50år, som ikker er gået i overgangsalder. Man råder til lokal vaginal østrogenbehandling, da der er lavet studier på kvinder i overgangsalderen over 50år, hvor risikoen ikke er øget for livmoderkræft ved vaginal substitution.

Dansk guideline konkluderer endvidere ud fra en undersøgelse af patientorienterede internetsider at nogle kvinder er meget glade for substitution med hormoner, da de føler at "de bliver sig selv igen".

Guideline kan læses her:

http://static.squarespace.com/static/5467abcce4b056d72594db79/546e7749e4b0d969a4f6cf60/546e7746e4b0d969a4f6cc6c/1396104562000/Premature-Ovarian-Insufficiency-POI.pdf?format=original